Menu

Tytuł Aktualności

Zebraliśmy 8 ton żywności!

Podczas Świątecznej Zbiórki Żywności w Elblągu zebraliśmy ponad 8 ton żywności, w tym 2,5 tony mąki, 1,7 tony cukru, 1400 czekolad, 1100 konserw, sporo słodyczy. Już od jutra po swój przydział będą przyjeżdżać organizacje, które przygotują paczki świąteczne dla swoich podopiecznych. Przy zbiórce pracowali wolontariusze ze szkół: gimnazja nr 1, 2, 4 i 6, SP 25, SOSW nr 1, I LO, III LO, IV LO, ZSE, ZSG, ZST-I, ZSIŚiU, ZSM, z Bursy nr 4, ze Środowiskowego Hufca Pracy, Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Kamionku; z organizacji: Caritas, Bank Żywności, KARAN, PSONI, stowarzyszenia PRZYJAZNY KRĄG, stowarzyszenia RAZEM, stowarzyszenia FANTAZJA, Stowarzyszenia Rodzin Zastępczych, stowarzyszenia ŻUŁAWY, Środowiskowego Domu Samopomocy w Przezmarku. W transporcie żywności ze sklepów bezpłatnie pomogli: Elbląskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji oraz Zakład Sprzątania Wnętrz MOP 83. Ulotki bezpłatnie wydrukowała Agencja Reklamowa CONTACT. Gorąco dziękujemy wolontariuszom i sponsorom oraz oczywiście wszystkim ludziom dobrego serca, którzy zechcieli podzielić się z potrzebującymi pomocy. Wszystkim życzymy pięknych, rodzinnych, pełnych radości i spokoju Świąt Bożego Narodzenia!


ŚWIĄTECZNA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI 1-3 grudnia 2017

Na sklepowych witrynach pojawiły się już świąteczne dekoracje, a Banki Żywności kończą ostatnie przygotowania do Świątecznej Zbiórki Żywności, która odbędzie się w pierwszy weekend grudnia. W zeszłym roku podczas Świątecznej Zbiórki Żywności w Elblągu zebraliśmy 7,6 tony produktów spożywczych, a jedzenie ze Zbiórki trafiło do podopiecznych ponad 20 organizacji charytatywnych. Obecna zbiórka w Elblągu będzie prowadzona we wszystkich supermarketach, sieci Biedronka, Lidl, Stokrotka, Va bank, Piotr i Paweł, a także w Tolkmicku, Młynarach, Suchaczu i Starym Polu. Ponadto na rzecz Banku Żywności w Elblągu prowadzić będą zbiórkę pracownicy marketu Tesco w Nowym Dworze Gdańskim. Przy koszach staną wolontariusze ze szkół i organizacji pozarządowych, w transporcie zebranych produktów pomogą elbląskie firmy. Zebrana żywność zostanie przekazana organizacjom charytatywnym, które przygotują paczki świąteczne dla swoich podopiecznych. Mamy nadzieję, że te paczki będą obfite. Świąteczna Zbiórka Żywności odbywać się będzie pod hasłem „Dodaj Świętom Smaku.” Oczywiście nie o sam smak tu chodzi, ale o to, żeby nie było osoby, która będzie miała na Święta pusty stół. Mieszkańcy naszego regionu zawsze wykazywali się empatią, toteż sądzimy, że i teraz nie pozostawią bez pomocy swoich ubogich, często opuszczonych przez bliskich współmieszkańców. Podzielenie się jedzeniem w tym świątecznym czasie na pewno każdemu darczyńcy też sprawi radość – mówią pracownicy Banku Żywności w Elblągu. W tym roku krajowymi partnerami strategicznym Świątecznej Zbiórki Żywności jest producent ziół i przypraw marki Kamis - firma McCormick Polska. Na terenie Polski zbiórka odbędzie się w sklepach sieci handlowych: Auchan, Biedronka, Carrefour, Intermarché, Kaufland, Lidl, Mila, Netto, Piotr i Paweł, POLOmarket, Stokrotka, Tesco.


przydział żywności w grudniu na 1 osobę :

groszek z marchewką 2 szt., koncentrat pomidorowy 2 szt., buraczki wiórki 1 szt., powidła śliwkowe 2 szt., ryż 1 kg., mleko UHT 1 l., ser podpuszczkowy 1 szt., cukier 1 kg., olej 1 l. Łącznie na 1 osobę 6,47 kg.


Harmonogram wydawania żywności w grudniu 2017 r.

A B C Ć D - 11.12.2017 r. E F G H I J - 12.12.2017 r. K L Ł M N - 13.12.2017 r. O P R S T - 14.12.2017 r. U W Z Ź Ż - 15.12.2017 r. Żywność wydajemy od godz. 9:00 do godz. 13:30, przerwa w wydawaniu od godz.11:00 do godz. 11:20.


Świąteczna Zbiórka Żywności 1-3 grudnia 2017

Przygotowujemy się do Bożenarodzeniowej zbiórki żywności 2017. Odbędzie się w pierwszy weekend grudnia - 1,2 i 3, jak zwykle w supermarketach, sieciach Lidl, Biedronka, Stokrotka Społem. Szczegółową listę zamieścimy przed zbiórką.Ciągle jest dużo osób potrzebujących pomocy, zwłaszcza starszych, niepełnosprawnych, chorych i samotnych. Mamy już zgody kierownictw sklepów, kompletujemy listę wolontariuszy.


UWAGA !!!

UWAGA!!! W dniach 2-3 listopada Bank Żywności nieczynny.


przydział żywności w listopadzie na 1 osobę :

Fasola 1 szt./0,4 kg., Makaron jajeczny 1 szt./0,5 kg. Ryż 1 szt./1,0 kg. Szynka wp.1 szt./0,3 kg.,Filet z makreli 2 szt./ 0,34 kg., Szynka drobiowa. 3 szt./0,9 kg. Łącznie na osobę 3,44 kg.


harmonogram wydawania żywności w listopadzie

A B C Ć D - 06.11.2017 E F G H I J - 07.11.2017 K L Ł M N - 08.11.2017 O P R S T - 09.11.2017 U W Z Ź Ż - 10.11.2017 żywność wydajemy w wyznczonym terminie od godz.9:00 do godz.13:30, przerwa w wydawaniu od godz. 11:00 do godz. 11:20


Przemarsz "Strajk Żywności" 2017 w Elblągu

Program obchodów Światowego Dnia Żywności w Elblągu 16 października 2017r.: 1. wrzesień -konkurs z nagrodami dla przedszkoli i szkół podstawowych pod hasłem „Nie marnuję, segreguję”. 2. 16 października godz. 12.00 – 13.00 - przemarsz dzieci i młodzieży przebranych za produkty spożywcze, z hasłami głoszącymi protest przeciwko marnowaniu żywności. Wymarsz z Parku Planty, trasa: Park Planty - ul. Hetmańska - ul/ 1 Maja – Plac Słowiański – ul. Kowalska – Stary Rynek – ul. Zamkowa – Zespół Szkół Techniczno-Informatycznych. 3. Zakończenie przemarszu w auli Zespołu Szkół Techniczno-Informatycznych.: - zabawy edukacyjne o tematyce nie marnowania , przechowywania żywności i segregacji odpadów; - ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród laureatom (nagroda główna – tablet); - wręczenie nagród za najładniejszy strój i najciekawszy transparent; - obejrzenie wystawy prac konkursowych; - zakończenie obchodów.


16 października Światowy Dzień Żywności

Niemal 1/3 Polaków (31 proc. Polaków) - jak wynika z badania Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności - zdarza się wyrzucać żywność. Najczęściej wyrzucane produkty to: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.). Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia to: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zrobienie zbyt dużych zakupów, zbyt duże porcje posiłków i niewłaściwe przechowywanie żywności. Jak podkreśla Federacja Polskich Banków Żywności, w Polsce marnuje się rocznie blisko dziewięć milionów ton żywności, z tego w gospodarstwach domowych - dwa miliony ton. W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca około 52 kg jedzenia rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji w UE - za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Święto zostało zainaugurowane proklamowane przez  FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku. Organizowanie obchodów Dnia poparło w 1980 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ z uwagi na fakt, że „żywność jest wstępnym warunkiem przetrwania i pomyślnego rozwoju człowieka i stanowi jego fundamentalną potrzebę” (rezolucja 35/70 z 5 grudnia). Lata 1997-2006 i 2008-2017 (rezolucja 62/205 z 19 grudnia 2007)[1] zostały ogłoszone przez Zgromadzenie „Dekadami Walki z Ubóstwem”. Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. W 1996 roku odbył się Pierwszy Światowy Szczyt Żywnościowy i zgromadził reprezentantów ze 185 krajów. Postanowiono do 2015 roku zredukować o połowę liczbę głodujących dzieci, mężczyzn i kobiet. Drugi Światowy Szczyt odbył się w 2002 roku. Równolegle w Rzymie, w dniach 10–13 czerwca 2002, odbyła się debata, która skupiła reprezentantów z 650 organizacji praw człowieka, pracowniczych i rolniczych z 92 krajów. Banki Żywności organizuję różne wydarzenia w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Żywności , żeby zwrócić uwagę społeczności lokalnych, w których działają na obydwa problemy: marnotrawstwo żywności i niedożywienie, w szczególności dzieci i młodzieży. Trzeba podkreślić, że niedożywienie nie zawsze wynika z ubóstwa, często jest skutkiem złego sposobu odżywiania się. Toteż w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa finansowanego z funduszy unijnych prowadzimy warsztaty uczące zasad zdrowego odżywiania się. Bank Żywności w Elblągu stara się edukować przede wszystkim dzieci i młodzież, zgodnie ze starym porzekadłem, że „czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”. Stąd wydarzenia organizowane w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Żywności kierujemy głównie do najmłodszego pokolenia – w nadziei, że wyrobią w sobie dobre nawyki i na problem marnowania żywności zwrócą też uwagę w swoich domach.