Menu

Tytuł Aktualności

We wspólpracy z Bankiem Żywności konkurs dla uczniów elbląskich "Garów"

22 marca w Zespole Szkół Gospodarczych miała miejsce bardzo miła uroczystość wręczenia nagród laureatom szkolnego konkursu kulinarnego ”Jak dobrze wykorzystać żywność? Potrawy z zastosowaniem popularnych produktów żywnościowych oraz czerstwego pieczywa”. Celem konkursu było: propagowanie racjonalnego wykorzystania produktów żywnościowych, wykorzystanie jednego z produktów żywnościowych z programu POPŻ Podprogram 2016 (makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier biały, olej rzepakowy) oraz czerstwego pieczywa w planowaniu i sporządzaniu atrakcyjnych sensorycznie potraw. Konkurs kształtuje postawy kreatywne poprzez szukanie inspiracji kulinarnych, zachęca do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej oraz podnosi poziom efektywności kształcenia zawodowego, a także jest okazją do nawiązania współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią. Podczas konkursu jego uczestnicy sporządzali potrawy, które będą umieszczone w broszurze dla podopiecznych Banku Żywności w Elblągu. W konkursie wzięło udział 13 uczniów klas zasadniczych zawodowych i technikum o profilu gastronomicznym. Uczestnicy konkursu oceniani byli przez jury, w skład którego wchodzili: jury techniczne: Krystian Olejnik – Hotel Elbląg, Marek Reklin – Hotel Młyn. Jury degustacyjne: Teresa Urban – wiceprezes Banku w Żywności w Elblągu, Aleksandra Damentko - koordynatorka działań towarzyszących POPŻ - Federacja Polskich Banków Żywności w Warszawie, Jolanta Kutowska- koordynatorka działań towarzyszących POPŻ- Bank Żywności w Elblągu, Anna Jabłońska- Bank Żywności w Elblągu oraz podopieczne Banku Żywności w Elblągu. Uczniowie wykonali różnorodne potrawy, pokazując ogromny kunszt i umiejętności zawodowe. Najlepszymi uczniami okazali się: 1. miejsce Magdalena Derecka IVa TG – czekoladowe brownies z malinami i musem z białej czekolady 2. miejsce Nikol Mitek – IIIa TG - szarlotka 3. miejsce Marta Szymarek – IIb TG - biała wyspa Nagrodę specjalną ufundowaną przez Samorząd Uczniowski otrzymała Ewa Dutkiewicz za fraszynki z mięsem w sosie grzybowo-śmietanowym, którą wręczyły podopieczne Banku Żywności w Elblągu. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy. Organizatorem konkursu był Bank Żywności w Elblągu oraz Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu. Barbara Bukowska i Marzena Szczech, ZSG w Elblągu


Harmonogram wydawania żywności na miesiąc marzec

A B C Ć D - 02.03.2017 r. E F G H I J - 03.03.2017 r. K - 06.03.2017 r. L Ł M - 07.03.2017 r. N O P - 08.03.2017 r. R S T - 09.03.2017 r. U W Z Ź Ż - 10.03.2017 r. Żywność wydajemy od 9:00 do 13:30, przerwa w wydawaniu od 11: do 11:20.


Przydział żywności w marcu na 1 osobę:

Makaron 2 szt., Mleko UHT 1l., Fasola biała konserwowa 2 szt., Gulasz wp. z warzywami 2 szt., Szynka drobiowa 2 szt., Cukier 1 kg. Łącznie na osobę 6,10 kg.


Wydawanie żywności w lutym

A B C D Ć D - 06.02.2017 r. E F G H I J - 07.02.2017 r. K - 08.02.2017 r. L Ł M - 09.02.2017 r. N O P - 10.02.2017 r. R S T - 13.02.2017 r. U W Z Ź Ż - 14.02.2017 r. Żywność wydajemy od godz. 9:00 do godz. 13:30, przerwa w wydawaniu od godz. 11:00 do godz. 11:20 Przydział produktów w lutym na 1 osobę : Ryż 2 szt./ 2 kg., mleko 1 l., ser żółty 2 szt./ 0,8 kg., groszek z march. 3 szt./ 1,2 kg.,koncentrat pom. 3 szt./ 0,48 kg., cukier 1 kg. Łącznie na 1 osobę 6,48 kg.


Przydział żywności w styczniu na 1 osobę:

olej 1 l., mleko UHT 1 l., makaron 1 kg., fasola biała kons. 0,8 kg., szynka drobiowa 0,9 kg. Łącznie na 1 osobę 4,70 kg.


Harmonogram wydawania żywności w styczniu 2017 r.

A, B , C, Ć, D - 09.01.2017 r. E, F, G, H, I , J - 10.01.2017 r. K - 11.01.2017 r. L, Ł, M - 12.01.2017 r. N, O , P - 13.01.2017 r. R, S, T - 16.01.2017 r. U, W , Z, Ź, Ż - 17.01.2017 r. Żywność wydawana jest od godz. 9:00 do godz. 13:30. Przerwa od godz. 11:00 do godz. 11:20.


Życzenia noworoczne

Szczęśliwego Nowego Roku zdrowia, pokoju, rozwiązania wszystkich trudnych problemów, wzajemnej życzliwości i uśmiechu, radości z pomagania i otrzymywania pomocy życzą Zarząd i pracownicy Banku Żywności


Przydział żywności w grudniu na 1 osobę:

Herbatniki - 3 op., mleko UHT - 2 l., groszek z marchewką - 2 szt., koncentrat pom. - 3 szt., powidła śliwkowe 2 szt., filet z makreli 3 szt., olej - 1 l. Łącznie na osobę - 5,99 kg. Dodatkowo każda osoba otrzyma 7 kg. jabłek .


Harmonogram wydawania żywności w grudniu

A, B, C, Ć, D - 12.12.2016 r. E, F, G, H,I,J - 13.12.2016 r. K - 14.12.2016 r. L, Ł, M, - 15.12.2016 r. N, O, P - 16.12.2016 r. R, S, T - 19.12.2016 r. U, W, Z, Ź, Ż - 20.12.2016 r. Żywność wydajemy od godz. 9:00 do 13:30, przerwa od godz. 11:00 do 11:20.


Świąteczna Zbiórka Żywności w Tolkmicku, Młynarach, Starym Polu i Suchaczu

Uzupełniamy raport ze Świątecznej Zbiórki Żywności: jak podawaliśmy zbiórka prowadzona była także w czterech miejscowościach poza Elblągiem i przyniosła następujące rezultaty: w Tolkmicku zebrano 156 kg, w Młynarach 173 kg, w Starym Polu 146 kg i w Suchaczu 63 kg. Wszyscy wolontariusze, w tym młodzież z gimnazjów w Tolkmicku i Młynarach, ze szkoły w Suchaczu, wolontariusze ze Środowiskowego Domu Samopomocy w Jegłowniku - serdecznie dziękują wszystkim darczyńcom. Zebraną żywność w świątecznych paczkach otrzymają najubożsi mieszkańcy wymienionych miejscowości.